Dress code - munkahelyi öltözködési szabályok 1.

2024.06.04

Munkahelyi öltözködésnél amellett, hogy megtiszteljük a munkánkat és magunkat az öltözködésünkkel, nem kell beleolvadnunk a szürke átlagemberek sokaságába. Törvényi előírás nincsen a munkahelyi öltözködésre, erre általában íratlan szabályok vonatkoznak, némely cégnél azonban dress code is érvényben van. A covid óta gyökeresen megváltoztak az öltözködési szabályok, első körben azonban az alapvető illemszabályokról írok.

Iratlan szabályok:

  1. munkára képesen jelenjünk meg munkahelyünkön (pl. egy komoly tárgyaláson nem vagyunk munkára képesek lila tupírozott hajjal)
  2. ápolt és tiszta legyen a ruházat
  3. ápolt és tiszta legyen a bőrünk, körmünk, hajunk
  4. alkalomhoz illő legyen az öltözet
  5. korunknak, alkatunknak megfelelően öltözzünk (legyen stílusunk)

Dress code:

Bizonyos munkahelyeken, vagy cégek bizonyos területein (pl. HR, SALES) meghatározott dress code van érvényben, erről a munkaszerződésben vagy a munkáltatói szabályzatban tájékoztatnak.

Vannak formaruhát megkövetelő cégek (pl. tűzoltóság, rendőrség, posta, szálloda), itt munkaruha pénzt is adnak a formaruhák vásárlásához. Egyéb esetben nem kötelező ruhapénzt biztosítani a dolgozóknak.

Számomra a legfontosabb alapszabály, amit nagymamám mondogat mindig gyerekkorom óta:

A 2 legfontosabb dolog egy emberen a haja és a cipője. Ha mindkettő ápolt, tiszta és rendezett, akkor majdnem mindegy mi van a kettő között

Próbálom mindig betartani ezt a szabályt. Úgy gondolom én is, hogy egy nőnek a haja a koronája, és ha az mindig tiszta, szép és rendezett, akkor az már félsiker. Férfiaknál is alapvető követelmény, hogy mindig kifogástalanul megnyírt hajjal és szakállal jelenjenek meg.

A cipő kérdése. Egy cipő mindig legyen tiszta, szép és minőségi. Én személy szerint imádom a cipőket. Fontos, hogy naponta váltsuk a cipőnket, mert a lábnak semmilyen szempontból sem tesz jót ugyanannak a cipőnek a viselete. Sem higiéniai sem pedig egészségi szempontból. Nekem a kocsimban mindig van 1-2 váltócipő, hogy napközben is tudjam váltogatni. Vezetni laposabb cipőben szoktam, viszont alkalmanként elegánsabb cipőt viselek autón kívül.

Amire még érdemes odafigyelni: 

Kéz: Gyerekkorom óta egy férfinak először a kezét nézem meg. Sok mindent elárul róla. Mennyire ápolt a körme, és az egész kézfeje mit sugall. Ugyanez vonatkozik a nőkre is. Munkahelyi környezetben (is) fontos az ápolt, letisztult köröm

Tiszta cipő: ahogy Görög Ibolya protokoll szakértő leírta "Piszkos cipővel nem lehet EURÓPÁBA belépni". Munkahelyre mind a nők mind a férfiak lapos talpú, bőr cipőben járjanak. A férfiak fűzős cipőben, míg a hölgyek körömcipőben vagy szandálban. Bár az orr résznél zárt cipő a protokoll, én személy szerint nagyon szeretem, és viselem is az elöl nyitott cipőket...mindenkor lakkozott lábkörömmel természetesen. Férfiaknak sötét hosszú zokni, hölgyeknek pedig testszínű harisnya a tökéletes viselet. Nyáron én nem viselek harisnyát, az tilos nyitott elejű szandálhoz.

Smink: Számomra a smink elengedhetetlen kelléke a mindennapoknak. Egy NŐ sminkben tud tökéletesen megjelenni. Lehet álszenteskedni, mint az mostanában annyira divatos, de tény, hogy egy nő sminkben mindig szebb, mint anélkül. Nem feltétlenül gondolok erős sminkre, de egy alapozó, szempillaspirál, szájfény hozzátartozik a munkahelyi öltözékhez éppúgy, mint a harisnya, vagy a körömcipő.


Folytatom a cikket... Ha eljönnél személyes szín-és stílustanácsadásra, akkor ide kattints>>

Gyergyai Krisztina, szín-és stílustanácsadó