Színharmónia a gyakorlatban

2024.06.04

Sokunknak okoz nehézséget a színek kiválasztása. Nem csak a hozzánk illő színekkel van a gond, hanem azzal is, hogy hogyan párosítsunk színeket, vagy hogyan öltözzünk 3 színbe.

A színkörön egymással szemben elhelyezkedő színeket komplementer színeknek nevezzük. Ezek a színpárok kioltják egymást, vagyis összekeverve őket, szürke színt kapunk. Öltözködésnél akkor használjuk őket, ha az egyik színből nagyobb darabot viselünk, és ki szeretnénk emelni. Ekkor a másik színt kisebb felületen alkalmazva szépen ki lehet emelni a párját. Nagyon jól lehet használni élénk színtípusoknak color blocking öltözködésnél.

3 színbe öltözni még nehezebb. Mutatok viszont hozzá egy nagyon egyszerű módszert, csak egy színkör kell hozzá.

Kiválaszthatunk 3 egymástól egyenlő távolságra eső színt, ezeket kombinálhatjuk egymással. A triád színkombináció azt jelenti, hogy a színkörön 3 egymástól egyenlő távolságra lévő színt kombinálunk egymással. Pl. narancs-lila-kék

Választhatunk 3 egymás mellett elhelyezkedő színt a színkörről. Az analóg színkombináció azt jelenti, hogy a színkörről egymás melletti 3 színt kiválasztunk, és azokat kombináljuk egymással. Ezek lehetnek egymáshoz nagyon közel eső színek, például 3 egymás mellett elhelyezkedő kék, de lehetnek egymástól kicsit távolabb (de egyforma távolságra eső), pl. türkiz-zöld-kék.