Iris Apfel - az amerikai divatikon, aki sosem válik elavulttá

2023.05.26

Iris Apfel, a 1921-ben született amerikai üzletasszony, belsőépítész és divatikon, rendkívüli életúttal és pályafutással rendelkezik. Apfel és férje egy textilipari vállalkozást vezettek, amely a 17., 18. és 19. századi szövetreprodukciókra specializálódott. Évente kétszer Európába utaztak, hogy olyan textíliákat találjanak, amelyeket az Egyesült Államokban nem tudtak beszerezni. A vállalkozásuk során sikeresen restauráltak és reprodukáltak számos történelmi szövetmintát.

Apfelnek a dizájn-restauráció területén is jelentős szerepe volt. Dolgozott kilenc elnöknek a Fehér Házban, ahol a belsőépítészeti projektek megvalósításában segédkezett. Apfel sokat tett azért, hogy a történelmi és kulturális értékek megmaradjanak, és számos fontos restaurálási projektben vett részt.

Azonban Apfel nem csak a belsőépítészet és a textíliák terén volt aktív. Élete során számos tanácsot adott a stílusról és a divatról, és előadásokat tartott ezen témákban. 2013-ban a The Guardian az ötven "50 év felettiek legjobban öltözöttje" közé sorolta, elismerve ízlését és divatszemléletét.

2019-ben, 97 évesen, Iris Apfel modellszerződést kötött az IMG globális ügynökséggel, és azóta is modellként tevékenykedik. Ez a lépés nem csak az életkoron átívelő szépség és stílus jelképe, hanem inspirációt nyújt mindazoknak, akik hisznek abban, hogy az életkor nem korlátozza a lehetőségeket.

Az Iris Apfel tiszteletére készült Barbie babával 2018-ban a Mattel ismét bebizonyította, hogy a divat minden korosztályban jelen van. Apfel lett a legidősebb személy, akit valaha is Barbie figurának mintáztak, ezáltal hatalmas elismerést kapva.

Iris Apfel az élete és munkássága révén példa arra, hogy az idősebb kor nem jelenti a divat és a stílus elvesztését. Ő egy ikonikus nő, aki az életkor és a konvenciók ellenére is továbbra is aktív marad a divatvilágban, inspirálva és ösztönözve a fiatalokat.

Ha TE még nem tudod a stílusodat, akkor gyere el hozzám vásárolni, vagy csatlakozz STÍLUSTIPPEK HALADÓ SZINTEN klubunkhoz!

Gyergyai Krisztina, stílustanácsadó